Gerard Unger

BNO Piet Zwart Prijs

Het project

De in 1942 geboren Gerard Unger kreeg zijn opleiding in het pre digitale tijdperk en maakte tijdens zijn loopbaan de opkomst van de computer van nabij mee. Hij ontwikkelde letters voor digitale zetmachines en printers, en publiceerde over typografie. In 2006 werd hij aan de Universiteit van Leiden benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Typografie. Het vak doceert hij ook aan de University of Reading. Hij was lange tijd docent aan de Rietveld Academie, de school waaraan hij zelf is opgeleid. Hij deelt zijn kennis ook via publicaties en boeken, waarvan ‘Terwijl je leest’ uit 1997 de bekendste is.

Jury

De afgelopen decennia is het vak typografie getransformeerd door de opkomst van de digitalisering. Het ambacht van het letter maken is daardoor veranderd. Door de komst van ICT doken er nieuwe problemen op met betrekking tot typografie en daar heeft Gerard Unger relevante oplossingen voor geboden.
De ambachtelijke kwaliteit die in zijn werk naar voren komt, is daarom in het huidig tijdsgewricht uitermate relevant. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning geworven.

Gerard Unger is een letterontwerper pur sang en zijn letters leveren een belangrijke bijdrage aan het ontwerpveld. Hij weet met zijn ontwerpen een bepaalde subtiliteit en uniciteit uit te dragen. Daarnaast heeft hij maatschappelijke waarde gecreëerd door ontwerpen die papier bespaarden. Verder draagt hij zorg voor de overdracht van kennis via zijn rol als docent aan diverse academies en universiteiten.

De jury vindt dat het tijd wordt dat er aandacht gevestigd wordt op de professie typografie. De letter is een belangrijke basis waarmee een grafisch ontwerp valt of staat. De samenwerking tussen typografen, grafisch, ruimtelijke en productontwerpers is belangrijk en geeft ruimte aan oorspronkelijkheid en een eigen signatuur.

— Voor Gerard Unger is het ontwerpen van een letter een ambacht. De ambachtelijke kwaliteit van zijn letters uit zich door hun leesbaarheid en ruimtebesparing.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!