AFFECT LAB

Good Neighbours

1

Het project

Good Neighbours onderzoekt hoe surveillance technologie zoals WhatsApp buurtpreventiegroepen en deurbelcamera’s zorgt voor verbondenheid of vervreemding in een buurt. Good Neighbours, geïnitieerd door Klasien van de Zandschulp en Natalie Dixon, brengt twee werelden samen: de kunstpraktijk en culturele studies. Via een immersive performance in een buurt worden bezoekers door acteurs geconfronteerd met ethische keuzes. De uitkomsten zijn onderdeel van een groot onderzoeksprogramma met o.a. stadsmakers, kennisinstituten en studenten op het gebied van design for social impact. Good Neighbours vond plaats in York, Amsterdam en binnenkort in Utrecht.

2
3
4
5

Vakjury

Good Neighbours werpt urgente vragen op over gemeenschapsvorming in een tijd van verhoogde angst en paranoia ten aanzien van vreemdelingen. Een zeer relevant project met een perfecte timing en scherpe vraagstelling. Het onderzoek legt bloot hoe mobiele technologie en sociale netwerken voor een verharding kunnen zorgen in onze beoordeling van en onze omgang met andere mensen. Sterk is dat Good Neighbours mensen niet alleen bewust maakt van de negatieve effecten, maar ook laat zien hoe je er anders mee om kunt gaan. De maatwerk aanpak kent een lokale focus, is ook goed uit te rollen over de wereld en maakt nieuwsgierig naar effect op beleids- en systeemniveau.

— ‘Good Neighbours van affect lab werpt urgente vragen op over gemeenschapsvorming in een tijd van verhoogde angst en paranoia ten aanzien van vreemdelingen. Zeer relevant, met een perfecte timing.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!