SJAAK LANGENBERG & ROSÉ DE BEER

KLEINKIJKACADEMIE

1

Het project

Ontwerpers en kunstenaars uit verschillende disciplines transformeerden alledaagse zorgtaken en huishoudelijke activiteiten tot een beleving voor bewoners met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Dat levert nieuwe inzichten voor hun begeleiders op. Sjaak Langenberg & Rosé de Beer integreerden in opdracht van zorgorganisatie Severinus de ontwerpersblik in het palet van vaardigheden van de zorgmedewerkers door vanuit hun perspectief en samen met hen de Kleinkijkacademie te ontwikkelen. Zo wierp social designer Manon van Hoeckel letterlijk een frisse blik op twee woningen; ramen wassen werd bij haar een interactief spel met bewoners. De uiteindelijke werkvormen en prototypes zijn opgenomen in het Leerplein en de beroepsopleiding van Severinus.

2

Vakjury

De ontwerpers slagen erin met de Kleinkijkacademie een manier om zorgtaken te verlichten diepgravend en toch luchtig aan te vliegen. Sjaak Langenberg & Rosé de Beer maken het onzichtbare tastbaar. In de Kleinkijkacademie weten ze medewerkers zo te betrekken dat zij nieuwe inzichten ook echt kunnen toepassen. De ontwerpers en kunstenaars die ze betrekken laten daarmee echt iets achter wat relevant is voor zowel de bewoners als de begeleiders. Het schijnbaar eenvoudige karakter van de middelen en werkvormen hebben grote impact. Hiermee geven ze een heel concrete en tegelijkertijd speelse visie op een zwaar thema.

— ‘Sjaak Langenberg & Rosé de Beer slagen erin met de Kleinkijkacademie een heel concrete en speelse visie te geven op het verlichten van zorgtaken’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!