Lex Pott X Weltevree

Poplars

Het project

Poplars zijn een herinterpretatie van een iconisch Nederlands erfgoed: de houten klompen. Met een ander silhouet zijn ze aangepast voor het moderne leven. Lex Pott tekende voor het ontwerp en Weltevree is de opdrachtgever en het label waarbinnen dit product is uitontwikkeld tot een comfortabel, draagbaar en goed produceerbaar model. Poplars worden geproduceerd bij Krajenbrink Klompenfabriek: een van de twee laatst overgebleven geïndustrialiseerde producenten van klompen in Nederland. De klompen worden volgens traditie gemaakt van populierenhout uit Nederlandse bossen. Elke klomp ontstaat uit één houtblok. Strakke lijnen in het hout zijn kenmerkend voor deze herinterpretatie.

Commissie

Het verenigen van erfgoed met hedendaags relevante materialen en thema’s als bio-based en cradle to cradle. Poplars laat zien dat alternatieven voor kunststof soms eenvoudig te realiseren zijn door bestaande producten een nieuwe invulling te geven.De iconische vorm in een elegantere uitvoering, de herwaardering van een ambacht, de lokale productie en het efficiënte gebruik van een houtsoort die een relatief lage toegevoegde economische waarde kent, maakt het geheel interessant. Het laat zien dat er dicht bij huis veel te halen valt. Nederlands erfgoed anno nu. Het is helder en het werkt.

— De iconische vorm in een elegantere uitvoering, de herwaardering van een ambacht, de lokale productie en het efficiënte gebruik van Nederlands populierenhout, maakt het geheel interessant. Het laat zien dat er dicht bij huis veel te halen valt.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!