Spark Design & Innovation

Rescue Tip Board

Het project

Met dit opblaasbaar reddingsvlot kunnen hulpverleners een drenkeling sneller bereiken en effectiever hulp verlenen. Doordat het vlot kantelbaar is, kan de hulpverlener het slachtoffer eenvoudig uit het water halen en direct starten met stabiliseren.

Commissie

Een reddingsboot met een innovatief kantelmechanisme dat voor het eerst een serieus probleem oplost voor alle betrokkenen: de drenkeling en de brandweerman. Zonder fysieke schade kan de drenkeling aan boord geholpen worden, waarbij de veiligheid van de brandweerman gegarandeerd is. Er is grondig gekeken naar verwachtingen in het werkveld, de gebruikssituaties en omgevingsfactoren. Samen met alle stakeholders is er een oplossing ontwikkeld. Spark heeft het ontwikkelingsproces ingericht en daarbij gekozen voor een participatieve aanpak. Dit resulteerde in een bijzondere samenwerking in plaats van een opdrachtgever/opdrachtnemer verhouding.

Jury

In Rescue Tip-Board ziet de jury een efficiënte, degelijke oplossing voor een probleem. Esthetiek is ondergeschikt aan functionaliteit, hetgeen passend is in de (reddings)situaties waarvoor de toepassing is ontworpen. De effectiviteit ervan wordt onderstreept door het feit dat het ontwerp niet alleen is goedgekeurd door de brandweer, maar ook al daadwerkelijk gebruikt wordt door hulpverleners. Het kantelsysteem is innovatief en levert een significante verbetering op.

— Rescue Tip-Board biedt een goede oplossing voor een urgent probleem.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!