Jan Hoek en Duran Lantink

Sistaaz of the Castle

Het project

Fotograaf Jan Hoek en modeontwerper Duran Lantink werkten samen aan het multidisciplinaire Sistaaz of the Castle, dat de kleurrijke looks toont van transgender sekswerkers die paraderen door de straten van Kaapstad, Zuid-Afrika. Rondom hun modieuze verschijning en hun vermogen om van alles wat ze vinden uitbundige creaties te maken, is een fotoserie en modecollectie gemaakt. De foto’s zijn gepresenteerd in fotomuseum FOAM, de show was onderdeel van Amsterdam Fashion Week.

Commissie

Dit project rondom een groep transgender sekswerkers in Kaapstad (Zuid-Afrika) toont een verrassend nieuwe kijk op mode. Het vakgebied is hier een geslaagde verbinding aangegaan met andere disciplines. De collectie, geënt op de eigenzinnige kledingkeuzes van de transgenders, vormt een natuurlijk aandoende eenheid met de fotoshoot in Zuid-Afrika, de expositie bij Foam Amsterdam, en de show tijdens FashionWeek Amsterdam. Lantink en Hoek wisten op die manier met Sistaaz of the Castle een zeldzaam sterke impact te genereren.

Jury

Het vermaken en verfraaien van kleding is sterk verweven in de cultuur van het Afrikaanse continent. Met Sistaaz of the Castle zetten Jan Hoek en Duran Lantink een spotlight op deze notie van ‘iedereen is een ontwerper’ en stellen zij de term exotisme ter discussie. Het respect dat Hoek en Lantink hebben voor de Sistaaz is terug te zien in de indrukwekkende ontwerpen en foto’s, maar vooral in de impact die het project op de Sistaaz zelf heeft: een krachtig gevoel van trots en bestaansrecht. In Nederland prikkelen de outfits de nieuwsgierigheid naar de verhalen erachter.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!