JÓLAN VAN DER WIEL & NICK VERSTAND X SINGA

Smart Distancing System

1

Het project

Smart Distancing System is het antwoord van Jólan van der Wiel en Nick Verstand op de vraag hoe afstand houden makkelijker, maar ook leuker kan worden gemaakt. Het liefst zonder stickers en lijnen op de grond. Smart Distancing System bestaat uit een combinatie van zelfgeschreven software, motion tracking camera’s en laserlampen. Het systeem projecteert cirkels of lijnen om één of twee mensen heen in de ruimte en volgt hen. Wanneer mensen te dichtbij komen, gaat de projectie kronkelen en verbeeldt zo de bubbel waarin mensen zich bevinden. Smart Distancing System draait daarmee niet alleen om afstand houden, maar verbindt mensen ook op een speelse, veilige manier.

2
3
4

Vakjury

Hier is gekozen voor een wat meer poëtische en tegelijkertijd praktische benadering van de anderhalvemetermaatregel. Smart Distancing System werkt intuïtiever en is daardoor minder indringend. Het speelse karakter verschuift de nadruk van ‘wegblijven’ naar bewustwording op een frisse en lichte manier. Het project is daarmee ook een vriendelijke beschouwing op de surveillance maatschappij en de vragen die het realtime volgen van mensen oproept; het werkt hier vóór in plaats van tegen mensen. Heel compleet ontworpen, van vormgeving en techniek tot en met sound design, wat een interessante extra laag toevoegt aan de beleving. De belofte van smart signing maakt nieuwsgierig naar toekomstige toepassingen. 

— ‘Smart Distancing System van Jólan van der Wiel en Nick Verstand is vriendelijk, speels en heel compleet ontworpen; een wat poëtischer benadering van de anderhalvemetermaatregel.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!