Richard Niessen

The Palace of Typographic Masonry

Het project

The Palace of Typographic Masonry is een grafisch ‘bouwsel’ waarin de werkwijze en het onderzoek naar het eigen vakgebied letterlijk vorm krijgt. Zo zoekt Niessen vaak overeenkomsten met die van architectuur en ‘bouwt’ hij met grafische elementen. De titel van het project verwijst onder andere naar de vrijmetselarij, het geheime genootschap vol symbolen waarbij de samenleving gezien wordt als een te voltooien bouwwerk en het doel persoonlijke zingeving kan worden genoemd. Het ontwerp van deze posters loopt parallel met het samenstellen van de inhoud ervan en is een vorm van ontwerpend onderzoek. Naast posters is er ook een fysieke opstelling van ‘The Palace of Typographic Masonry’ ontworpen.

Commissie

Dit is een goed voorbeeld van een ontwerper die op eigen initiatief een project start en er zijn ziel en zaligheid in stopt. Met dit project creëert hij een nieuw visueel instituut voor grafisch ontwerp, met een indrukwekkend resultaat en unieke beeldtaal, waarbij zijn persoonlijke zoektocht wordt afgebeeld als kleurige duizelingwekkende metaforen van het ontwerpproces. Deze Nederlandse ontwerper heeft een duidelijk eigen handschrift en blijft zichzelf vernieuwen op het gebied van de techniek en het ambacht van het zeefdrukken. De commissie is daarnaast ook zeer onder de indruk van de ongewone ruimtelijke installatie. Met deze nominatie viert de commissie het vakgebied van het grafisch ontwerp en de voorbeeldfunctie die Niessen hierin vervult.

— Met deze nominatie viert de commissie het vakgebied van het grafisch ontwerp en de voorbeeldfunctie die Niessen hierin vervult.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!