Evert Nijland

Venezia

Het project

De atmosfeer van de stad Venetië vormde de inspiratie voor deze sieradenreeks: “een muzikaal decor, soms oogverblindend verlicht, soms opdoemend uit de schaduw, maar altijd innig verbonden met de klank, het ritme en de beweging van het alomtegenwoordige water”. Verschillende, vaak contrasterende materialen worden met elkaar gecombineerd. Door het gebruik van hout, textiel, edelmetaal, keramiek en bovenal glas worden verschillende disciplines van de toegepaste kunsten met elkaar verboden.

Commissie

Het is treffend hoe materialen zijn gebruikt. De werking van licht en beweging in de sieraden en de trefzekere interpretatie van het Venetiaanse culturele erfgoed sluiten goed bij elkaar aan. Uitzonderlijk mooi stuk: de zestig centimeter lange halsketting Fiori, een glazen bloemenkrans met textiel en goud waarin de Venetiaanse sfeer van schoonheid en kwetsbaarheid – die fascinerend werkt op iedere bezoeker aan de stad – prachtig weerspiegeld wordt.

Jury

Het ontwerp is een knap voorbeeld van de vertaling van een set van waarden, kleuren, design en architectuur van zoiets veelomvattends als de stad Venetië naar een op die stad geïnspireerde serie sieraden. Met als uitgangspunt de antieke Venetiaanse glaskraal en andere materialen zoals hout, textiel, edelmetaal en keramiek is het beeld van een traditionele kralenketting overstegen en ziet men een groot collier dat tegelijkertijd transparant en subtiel is.

— De sieraden collectie Venezia is gebaseerd op zowel de indrukken van de stad Venetië als op haar tradities in de beeldende kunst, vormgeving en architectuur.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!