Michiel Schuurman

Vlisco Un à Un Expositie

Het project

Verschillende verhaallijnen trekken de aandacht van de bezoeker in deze tentoonstelling. Die maakt via unieke stukken kennis met de rijke, honderdzeventigjarige Vlisco geschiedenis. Van leren over het productieproces tot ondergedompeld worden in visuele rijkdom. Die climaxt in een door Schuurman ontworpen gigantisch Vlisco-patroon, in een hypnotiserende mix aan zwart-wit, kleur(tegen)stellingen en patronen. Voor de vloer is een kolkend lijnenspel ontworpen dat op het eerste gezicht repeterend lijkt, maar het niet is. Met een wiskundige formule is een patroon gemaakt waarvan het onduidelijk is waar het begint en ophoudt, maar dat wel steeds afwijkend is. Door het formaat wordt de bezoeker helemaal in het ontwerp gezogen.

Commissie

Deze tentoonstelling omvat op indrukwekkende wijze de geschiedenis van Vlisco. Niet alleen de inhoud is sterk, ook de presentatievorm is goed gekozen. Michiel Schuurman, voormalig designer van Vlisco, was verantwoordelijk voor de visuele vertaling van het concept. Het is prijzenswaardig dat de opdrachtgever de ontwerper hier de vrije hand heeft gegeven. Het resultaat is een explosieve ervaring van kleuren en patronen, met de herkenbare handtekening van Schuurman: een kroon op zijn werk. De vele samenwerkingen met andere ontwerpers maakt van deze kleine tentoonstelling een niet-te-missen ervaring.

Jury

Een zeer krachtige oeuvre-tentoonstelling, gepresenteerd in een tijd dat deze industrie die het niet gemakkelijk heeft. De koloniale geschiedenis van Vlisco en het verhaal achter een bedrijf uit Helmond dat wereldberoemd is in West-Afrika wordt hiermee op verbluffende wijze in beeld gebracht. Inhoud en presentatie komen ijzersterk voor het voetlicht. Als voormalig stofontwerper bij Vlisco tekende Michiel Schuurman voor het concept en dat resulteerde in een ronduit poëtische, meeslepende en verrassende routing. Rondlopen is een explosieve beleving van kleuren en patronen. De vele samenwerkingen met andere ontwerpers maakte van deze kleine tentoonstelling – zeker voor een relatief klein, regionaal museum als Museum Helmond – een niet-te-missen ervaring, waar de enorme bezoekersaantallen recht aan deden.

— Een explosieve ervaring van kleuren en patronen, met de herkenbare handtekening van Schuurman: een kroon op zijn werk.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!