MUZUS X OPTIMALISTIC

Als verrekenen een beperking is

Het project

Wanneer mensen met een arbeidsbeperking deeltijd aan het werk gaan, ontvangen ze vaak een aanvulling op hun salaris vanuit een uitkering. Op verzoek van het UWV en de Landelijke Cliëntenraad hebben Muzus en Optimalistic onderzocht hoe die inkomstenverrekening wordt ervaren. Verrekenen leidt in veel gevallen tot financiële problemen, angst, stress en onzekerheid. Daarnaast is de regelgeving zo complex geworden dat de menselijke maat onbedoeld is verdwenen. De serious game ‘1 uur in de bijstand’ laat medewerkers van gemeenten, UWV en politici ervaren hoe lastig het is om keuzes te maken in een situatie van schaarste en onzekerheid. Ook zijn er een website met belevingsverhalen, informatiefolders en een onderzoeksrapport dat oproept tot verandering ontwikkeld.

Vakjury

Een sterk onderzoek dat in alle lagen doorspekt is met zorgvuldigheid, co-creatie en de menselijke maat. Bewonderingswaardig hoe het context mapping onderzoek, processcans en grootschalig kwantitatief onderzoek met elkaar is gecombineerd en hoe nauw er is samengewerkt met de doelgroep, professionals vanuit zowel de zorg- als beleidssector, probleemeigenaren en ontwerpers. Onderzoek binnen het sociaal domein wordt doorgaans opgeleverd in dikke rapporten met een opsomming van feiten en cijfers. Maar feiten geven geen richting en rapporten verdwijnen vaak in de la. Door onderzoeksresultaten te verbeelden in ontwerpen waarmee wetgevers, beleidsmakers en uitvoerders de problematiek doorleven door de ogen van de doelgroep, beklijft het op een andere, betere manier.

— ‘Met ‘Als verrekenen een beperking is’ laten Muzus en Optimalistic sterk onderzoek zien dat in alle lagen doorspekt is met zorgvuldigheid, co-creatie en de menselijke maat.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!