19.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als derde de categorie Service & Systems. En de winnaar is… Afdeling Buitengewone Zaken X Garage2020 met hun project MONNIE.

MONNIE | Afdeling Buitengewone Zaken X Garage2020

Vijftien procent van de jongeren heeft een schuld. Slepende incassotrajecten staan hun ontwikkeling en gezondheid in de weg. Stichting Enver biedt deze jongeren begeleiding en zag dat ze vaak wel willen, maar niet kunnen betalen. Het traditionele systeem van boetes en zich opstapelende incassokosten staat een oplossing vaak in de weg. Afdeling Buitengewone Zaken en Garage2020 ontwikkelden samen met het Albeda in Rotterdam een meer persoonlijke en sociale benadering. De MONNIE-app helpt jongeren bij het makkelijker betalen van hun rekeningen en het wegwerken van achterstanden. Bovendien maakt MONNIE schuldeisers zelf medeverantwoordelijk voor het voorkomen en aanpakken van problematische schulden.

— ‘Afdeling Buitengewone Zaken en Garage2020 pakken met MONNIE de prijs, dankzij een steengoed concept, een uitstekend gekozen naam en onmiskenbare impact,’ aldus de jury.

Jury statement
MONNIE adresseert een belangrijk maatschappelijk probleem en komt meteen in actie om het aan te pakken. Daarmee ontwerpt Afdeling Buitengewone Zaken samen met vele partners – waarvan niet in de laatste plaats de jongeren van opleidingsinstituut Albeda – een dienst die qua bereik en urgentie alle lof verdient. Jongeren kunnen in alle privacy hun problemen zelf aanpakken en dat is met deze taaie materie indrukwekkend. Als winnaar van een Dutch Design Award verdient de uitstraling van app en platform wat de jury betreft nog wel een flinke upgrade, zowel qua gebruiksvriendelijkheid als vormgeving. MONNIE pakt de prijs met een steengoed concept, een uitstekend gekozen naam en onmiskenbare impact. Met een sterkere vormgeving staan de punten op alle denkbare i’s.  

Service & Systems
In deze categorie gaat het om (digitale) uitingen waarbij interactie centraal staat, met als doel een boodschap overbrengen, zorgen voor gebruiksvriendelijkheid of mensen aanzetten tot actie. 

Commissie: Bert Hagendoorn (voorzitter), Shay Raviv, Daniel Sytsma, Liza Enebeis, Bas van de Poel. 

De overige genomineerden in deze categorie waren Moniker met hun project Repeat After Me en Thijs Biersteker met zijn project Pollutive Ends

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!