18.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als tweede de categorie Design Research. En de winnaar is… Matilde Boelhouwer met haar project Insectology: Food For Buzz.

Insectology: Food for Buzz | Matilde Boelhouwer

Om onze insectenpopulatie op peil te houden en nieuwe populaties te stimuleren, moeten we stedelijke omgevingen meer laten bloeien. Maar hoe geef je insecten eten op plekken waar niets kan groeien? Hoe help je ze voeding te vinden en hoe vertel je ze dat ze iets kunnen eten dat ze niet gewend zijn? Insectology: Food for Buzz probeert hier antwoorden op te geven. Samen met wetenschappers onderzoekt Matilde Boelhouwer het gedrag, de gezondheid en de groei van insectenpopulaties en ontwikkelt daaruit een serie altijd bloeiende kunstmatige bloemen voor ’the big 5 onder de bestuivers’. Ze ontwerpt deze zo dat ze als noodvoedselvoorziening fungeren en de afstand kunnen overbruggen naar gebieden met echte bloemen. 

— ‘Matilde Boelhouwer laat met Insectology: Food for Buzz een bescheiden invalshoek zien. Niet de ontwerper, maar de insecten staan centraal; in vraagstelling, onderzoek én uitvoering,’ aldus de jury.

Jury statement

Insectology: Food for Buzz agendeert een groot onderwerp en laat zien hoe Design Research dit kan aanjagen. Door concrete productontwikkeling – met veel poëtische en esthetische kwaliteit – wordt een bredere bewustwording bewerkstelligd, die een positieve impact heeft op de urbane ecologie. De jury prijst de ontwerpaanpak die andere invalshoeken laat zien, door de doordachte details van de bloemen, door de samenwerking met de wetenschap en door het doorlopende karakter van het onderzoek. Perspectieven die getuigen van liefdevolle bescheidenheid. Niet de ontwerper, maar de insecten staan centraal; in vraagstelling, onderzoek én uitvoering. 

Design Research

In deze categorie draait het om scenario’s en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Van speculatief tot toegepast, van onderzoek tot ontwerp en van ideeën tot oplossingen, waarbij de nadruk ligt op de onderzoeksfase.

Commissie: Angelique Spaninks (voorzitter), Tanja Koning, Daniëlle Arets, Jop Japenga, Eric Klarenbeek

De overige genomineerden in deze categorie waren Reframing Studio met hun project Redesigning Psychiatry en Xandra Van Der Eijk met haar project Retreat

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!