21.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als vijfde de categorie Fashion. En de winnaar is…Ninamounah met haar Collection 005 Complete Metamorphosis PT.2.

Collection 005 Complete Metamorphosis PT.2. | Ninamounah 

De tweede akte van Ninamounah’s vijfde collectie blijft de kruising tussen biologie en mode verkennen. Waar de collectie Evolve Around Me vooral draaide om dominantie in de natuur, gaat Collection 005 Complete Metamorphosis PT.2 over de volgende stap: een dramatische verandering in vorm en uiterlijk waar eigenschappen van onze dierlijke voorouders worden vermengd met onze techno-toekomst. Stukken die transformeren naargelang de omgeving. Vormen en proporties variëren van robuuste stilheid naar vloeibare beweging. Zo zijn motorreferenties zichtbaar in kantoorkleding, een overhemd verandert in een hoog uitgesneden bodysuit en traditionele maatwerkpakken hebben dominante silhouetten en sterke schouders. 

— ‘Collection 005 Complete Metamorphosis PT.2 is een prachtig draagbaar statement dat laat zien hoe stevig Ninamounah staat. Het team zet hier een sterk, volwassen beeld neer, zonder hun eigen identiteit los te laten,’ aldus de jury.

Jury statement

Collection 005 Complete Metamorphosis PT.2 is een prachtig statement dat laat zien hoe stevig Ninamounah staat. Een goed voorbeeld van hoe mode de mogelijkheid biedt te laten zien hoe je als mens de wereld ervaart, zonder de draagbaarheid te verliezen. Deze collectie diept Ninamounah’s kenmerkende thema over de mens-natuurrelatie verder uit, is opvallend goed gemaakt. Ook kiest het team met de inzet van modellen met diverse achtergronden op een vanzelfsprekende manier voor een inclusievere, meerstemmige catwalk. Het team van Ninamounah zet hier een sterk, volwassen beeld neer, zonder hun eigen identiteit los te laten.

Fashion

Deze categorie draait het om mode, waarbij draagbaarheid geen vereiste is. Van collecties, unieke stukken en accessoires tot offline of online performances. 

Commissie: Liesbeth in ’t Hout (voorzitter), Milou van Rossum, Iris Ruisch, Rachid Naas, Branko Popovic.

De overige genomineerden in deze categorie waren Schueller De Waal / Sdw Studio met hun project Litter en Passama/Langendijk met hun project A Research Into The Values And Meanings Of Fur

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!