20.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als vierde de categorie Habitat. En de winnaar is… NL Architects X deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief E.A. met hun project Forum Groningen.

Forum Groningen | NL Architects X deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief E.A.

Midden op de Grote Markt is na een fikse looptijd en de nodige hobbels het Forum Groningen geopend. Een indrukwekkend, eigenzinnig volume dat de kunst van het inpassen verstaat en de directe omgeving nieuw elan geeft. Binnen verbindt een centraal atrium zes verdiepingen aan open ruimtes en pleinen, met als hoogtepunt panoramadak de Hoge Markt. Forum Groningen is een cultureel warenhuis vol boeken, tentoonstellingsruimten, filmzalen en restaurants, waar traditionele grenzen tussen culturele functies vervagen en waar ontmoeten en verbinden centraal staat. Informatie wordt in het Forum thematisch aangeboden en overstijgt de uiteenlopende media. Het gebouw is een soort levensgrote zoekmachine, ontworpen om eindeloos in te browsen; je vindt er meer dan je zoekt. 

 

— ‘NL Architects en deMunnik-deJong-Steinhauser hebben met Forum Groningen een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen gerealiseerd,’ aldus de jury.

Jury statement

Forum Groningen is een publiek gebouw waar je vanwege de omvang en impact letterlijk en vooral figuurlijk niet omheen kunt. De manier waarop dit gebouw is ingepast in de context van de historische binnenstad van Groningen is zowel stedenbouwkundig als architectonisch ronduit moedig. De ontwerpers hebben de nodige uitdagingen – zoals de effecten van een economische crisis en stevige normen voor aardbevingsbestendigheid – met verve het hoofd geboden. Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers. Forum Groningen is daarmee een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen. 

Habitat

Deze categorie betreft ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt. Van infrastructuur tot interieur en van cultureel tot commercieel, blijvend of tijdelijk.

Commissie: JaapJan Berg (voorzitter), Carolien Ligtenberg, Cees van der Veeken, Ellen van der Wal, Jan Nauta.

De overige genomineerden in deze categorie waren Studio Ossidiana met hun project Paper Gardens en Korthtielens met hun project De Molenwiek

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!