24.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als laatste de categorie Best Commissioning. En de winnaar is… Rijksoverheid met hun project Water As Leverage.

Water As Leverage | Rijksoverheid

Steden worden wereldwijd hard geraakt door klimaatverandering en verdergaande verstedelijking. Water as Leverage for Resilient Cities Asia (WaL) ziet water als katalysator voor duurzame ontwikkeling: water is wereldwijd niet alleen het belangrijkste risico, maar ook de beste verbindende factor. WaL ontwikkelt door research-by-design een integrale en inclusieve aanpak voor de wereldwijde stedelijke klimaatproblematiek. WaL ontwerpt momenteel met multidisciplinaire teams klimaatadaptieve concepten voor drie steden: Semarang (Indonesië), Chennai (India) en Khulna (Bangladesh). De transformatieve aanpak en projecten, die in samenwerking met de lokale overheid, financiers en de kwetsbare gemeenschappen waar het programma zich op richt worden ontwikkeld, moeten op termijn in heel Azië en de rest van de wereld opschaalbaar zijn.

— ‘De Rijksoverheid laat met Water as Leverage zien dat we zelfs grote wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging kunnen benaderen,’ aldus de jury.

Jury statement

Nederland treedt met Water as Leverage (WaL) internationaal naar buiten met een aanpak die niet alleen voor overheden verfrissend is. De Rijksoverheid laat zien dat we zelfs grote wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging kunnen benaderen. Dit is de gedurfde mentaliteit waar Nederland internationaal om bekend is, zeker op het gebied van watermanagement. De urgentie is niet te missen en WaL weet met drie concrete pilots direct over te gaan tot actie, terwijl de manier van werken volop kansen biedt voor het opschalen van de aanpak. Daar spreekt een uitgesproken vertrouwen in ontwerpkracht uit. De jury ziet daarmee ook mogelijkheden voor andere (kennis)domeinen, die aan WaL gerust een voorbeeld kunnen nemen.       

Best Commissioning

De prijs voor opdrachtgevers die designers en vormgeving strategisch en structureel inzetten voor hun bedrijf of instelling. Van selectie en briefing tot het bieden van ruimte en creativiteit en het borgen van resultaten in de organisatie. 

Commissie: Pieter Aarts (voorzitter), Madeleine van Lennep, Luuk Ros, Mark van Iterson, Henk Haaima, Jaina Padberg-Bührmann

De overige genomineerden in deze categorie waren Gemeente Groningen en NL Architects E.A. met hun project Forum Groningen en Triodos Bank, Rau Architecten, Arcadis en Ex Interiors met hun project Triodos Bank – De Reehorst.

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!