Rijksoverheid

Water as leverage

1

Het project

Steden worden wereldwijd hard geraakt door klimaatverandering en verdergaande verstedelijking. Water as Leverage for Resilient Cities Asia (WaL) ziet water als katalysator voor duurzame ontwikkeling: water is wereldwijd niet alleen het belangrijkste risico, maar ook de beste verbindende factor. WaL ontwikkelt door research by design een integrale en inclusieve aanpak voor de wereldwijde stedelijke klimaatproblematiek. WaL ontwerpt momenteel met multidisciplinaire teams klimaatadaptieve concepten voor drie steden: Semarang (Indonesië), Chennai (India) en Khulna (Bangladesh). De transformatieve aanpak en projecten, die in samenwerking met de lokale overheid, financiers en de kwetsbare gemeenschappen waar het programma zich op richt worden ontwikkeld, moeten op termijn in heel Azië en de rest van de wereld opschaalbaar zijn. 

2
3
4
5

Jury

Nederland treedt met Water as Leverage (WaL) internationaal naar buiten met een aanpak die niet alleen voor overheden verfrissend is. De Rijksoverheid laat zien dat we zelfs grote wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging kunnen benaderen. Dit is de gedurfde mentaliteit waar Nederland internationaal om gekend is, zeker op het gebied van watermanagement. De urgentie is niet te missen en WaL weet met drie concrete pilots direct over te gaan tot actie, terwijl de manier van werken volop kansen biedt voor het opschalen van de aanpak. Daar spreekt een uitgesproken vertrouwen in ontwerpkracht uit. De jury ziet daarmee ook mogelijkheden voor andere (kennis)domeinen, die aan WaL gerust een voorbeeld kunnen nemen.

— ‘De Rijksoverheid laat met Water as Leverage zien dat we zelfs grote wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging kunnen benaderen.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!