17.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als eerst de categorie Young Designer. Wie gaat er dit jaar vandoor met de Keep an Eye Foundation Young Designer Grant van 12.000 euro? En de winnaar is…Simon Dogger!

Simon Dogger

Simon Dogger is een ontwerper die zichzelf een geheel nieuwe kijk moest aanwennen: die van non- visueel ontwerper. In de periode dat hij zijn gezichtsvermogen verloor, studeerde Dogger aan Design Academy Eindhoven en moest hij een lange pauze nemen. Hij keerde terug met een hernieuwd vermogen om te luisteren en voelen, en een sterke drive om zijn onafhankelijkheid te herwinnen. Simon Dogger ziet zichzelf als iemand die op een andere manier informatie opneemt en is als ontwerper op zoek naar meer inclusieve vormen van communicatie. Hij combineert visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren, voor iedereen die baat heeft bij zelfbekrachtigende, intuïtieve tools die helpen contact te maken met anderen en de omgeving.

— ‘Simon Dogger maakt van zijn beperking een kracht; hij gebruikt technologie zo vernuftig dat hij een werkelijk inclusief ontwerp en een rijkere ervaring creëert', aldus de jury.

Jury statement

Simon Dogger herinnert de ontwerpwereld aan haar eigen beperkingen: hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de ontwerper zelf niet kent? Dogger opent daarmee een domein dat voor lang niet iedereen zichtbaar was, wat ook voorbij de context van het museum relevant is. Zijn holistische benadering en sterke samenwerkingen benadrukken dat er allerlei perspectieven nodig zijn voor een samenleving waarin iedereen zich vrij en zelfstandig kan bewegen. Simon Dogger bevraagt de inclusiviteit van onze openbare ruimte en wendt de technologie van gezichtsherkenning aan voor iets positiefs. Daarmee maakt hij van zijn beperking een kracht; hij gebruikt technologie zo vernuftig dat hij een werkelijk inclusief ontwerp en een rijkere ervaring creëert. 

Young Designer 

Dit is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio. Keep an Eye Foundation en Dutch Design Awards geloven dat financiële ondersteuning het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. Sinds 2018 koppelt Keep an Eye daarom een financiële stimulans aan de Young Designer Award van DDA, waarmee we samen jonge ontwerpers serieus op weg kunnen helpen.

Commissie: Saskia van Stein (voorzitter), Jeroen Junte, Georgette Koning, Thomas Clever, Evelien Reich, Tamar Shafrir

De overige genomineerden in deze categorie waren Katinka Versendaal en Iris van Wees. Zij ontvingen ieder financiële ondersteuning ter waarde van 9.000 euro van Keep an Eye Foundation.

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

 

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!