22.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als zesde de categorie Communication. En de winnaar is… Studio Dumbar met hun project DEMO - Design in Motion Festival.

DEMO – Design in Motion Festival | Studio Dumbar

In 2019 toonde Design in Motion Festival (DEMO) vierentwintig uur lang het beste internationale motion design op alle tachtig digitale schermen van het Amsterdam Centraal Station aan het reizende publiek. Een viering van de beste motion designers ter wereld in een openbare galerie. Met dit festival wil initiator Studio Dumbar ontwerpers en opdrachtgevers inspireren en aanmoedigen om het potentieel van dit alomtegenwoordige medium nóg beter te benutten. Samen met curatoren, interdisciplinair ontwerper Koos Breen en grafisch ontwerper Xavier Monney, bracht creative director Liza Enebeis van Studio Dumbar 400 ontwerpen van 237 verschillende ontwerpers uit 37 landen samen. DEMO is tot stand gekomen in samenwerking met Exterion Media NL.

— ‘Studio Dumbar raakt met DEMO een niet te missen ontwikkeling in het vak. Een waardevol festival dat het publiek bewust maakt van motion design, de nieuwe generatie ontwerpers kennis laat maken met deze discipline en opdrachtgevers inspireert om de mogelijkheden ervan beter te benutten,’ aldus de jury.

Jury statement

Als nestor van de discipline digital design vraagt Studio Dumbar met DEMO aandacht voor een niet te missen ontwikkeling. De indrukwekkende lijst aan deelnemende ontwerpers en het publieke karakter op zo’n prominente locatie, maakten dat die aandacht er ook kwam. DEMO maakt het publiek bewust van de hoeveelheid en de kwaliteit van de boodschappen die je via deze weg bereiken, laat de nieuwe generatie ontwerpers kennismaken met deze discipline en inspireert opdrachtgevers om de mogelijkheden ervan beter te benutten. Al met al een krachtig debuut met een slimme uitvoering. Het maakt de commissie nieuwsgierig naar de tweede editie en de inhoudelijke ontwikkeling van het festival. 

Communication

Deze categorie betreft toepassingen van media, die op originele wijze en met intelligente esthetiek communicatie verbetert en/of verandert. Van grafisch ontwerp tot (digitale) publicaties, autonoom of in opdracht. 

Commissie: Sonja Haller (voorzitter), Remco van Bladel, Vanessa van Dam, Karin van den Brandt, Joel Galvez

De overige genomineerden in deze categorie waren Enter Enter met hun project Enter Enter – A Space For Books en Bart De Baets met zijn project Radical Cut Up

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!