23.10.2020

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. Als zevende de categorie Product. En de winnaar is…The Ocean Cleanup X Fabrique met hun project The Interceptor.

The InterceptorThe Ocean Cleanup X Fabrique 

Zo’n tachtig procent van al het plastic afval in de oceanen wordt aangevoerd via rivieren. The Interceptor is The Ocean Cleanup’s antwoord op dit probleem. The Interceptor is ontworpen om zelfstandig afval uit rivieren te verzamelen en werkt voor honderd procent op zonne-energie. Het afval komt The Interceptor binnen met de natuurlijke stroming van de rivier, waarna het via een lopende band wordt opgevangen. Elke Interceptor heeft een internetverbinding, waardoor The Ocean Cleanup continu prestaties en gegevens verzamelt en lokale operators automatisch geïnformeerd worden wanneer de afstortcontainers vol zijn. De kracht van The Interceptor zit hem in de autonome werking en de schaalbaarheid van de productie. Want hoe meer er in gebruik gesteld worden, hoe meer er opgeruimd wordt en hoe dichter deze Nederlandse non-profit bij het einddoel komt: wereldwijd schone oceanen.

— ‘Een moedig voorbeeld van het probleemoplossend vermogen van design. De techniek van The Interceptor is door The Ocean Cleanup en Fabrique op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend,’ aldus de jury.

Jury statement

Structurele oplossingen bedenken voor grote bedreigingen van het milieu is een gigantische ambitie. The Ocean Cleanup laat zien dat het een proces is waarin je al doende leert. Ondanks alle druk en kritiek op eerdere projecten, schetsen Boyan Slat en Fabrique nu moedig een nieuw scenario dat een flinke stap dichter bij de bron het probleem aanpakt: het plastic afval dat via rivieren in de oceanen terechtkomt. Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser. De techniek is op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend. 

Product

Deze categorie gaat om industrieel ontwerp of gelimiteerde oplages die het leven verbeteren en vergemakkelijken. Van producten voor de werk- of leefomgeving, tot mobiliteit van mens of dier, voor de consument of de B2B-markt. 

Commissie: Joost Alferink (voorzitter), Ingeborg van Lieshout (voorzitter a.i.), Lonny van Ryswyck, Cees van Dok, Chris Kabel.

De overige genomineerden in deze categorie waren Koninklijke Auping met hun product Auping Evolve en curatoren Alexandre Humbert, Lucas Maassen, Tom Loois en Angelique Spaninks met hun product The Object is Absent

DDA20 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards gebeurt dit jaar anders dan andere jaren. In een live talkshow op DDW TV, gepresenteerd door Isolde Hallensleben, krijgt elke categorie een eigen middag waar dieper ingegaan wordt op de ontwerpers en hun projecten. Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, en tot slot worden de winnaars bekend gemaakt. De DDA Award Show Live is van 17 t/m 24 oktober om 16:00u te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!