Stichting het Paleis van Typografisch Metselwerk

Het Paleis van Typografisch Metselwerk

Het project

Het Paleis van Typografisch Metselwerk is een pleidooi voor de verbeeldingskracht van grafisch ontwerpers: een plaats waar de intrinsieke waarde van grafisch ontwerp wordt bewaard en gekoesterd.
Opgericht door ​Richard Niessen ‘vanuit het gemis van een instelling die zich ontfermt over het vak van het grafisch ontwerpen’ en ontworpen als een denkbeeldig instituut: een gebouw dat alleen op papier bestaat. De structuur van dit imaginaire bouwwerk rust op negen thema’s: Teken, Symbool, Ornament, Constructie, Poëzie, Spel, Orde, Ambacht en Praktijk. Het Paleis van Typografisch Metselwerk nodigt anderen uit om mee te bouwen aan dit instituut, dat de diepte, breedte, lol en kracht van grafisch ontwerp wil vieren.

Commissie

Het Paleis van Typografisch Metselwerk heeft een ongeëvenaarde sculpturale kwaliteit. Grafisch ontwerper Richard Niessen staat met dit levenswerk op voor het vakgebied en doet dat met een veelheid aan bijzondere middelen. Het Paleis is een zorgvuldig en krachtig verzet tegen verschraling van de grafische beeldkwaliteit. De poëtische verbeelding van een gebouw met thematische ruimtes die het ambacht vieren, is met veel aandacht en precisie en tegelijkertijd met kenmerkende speelsheid vormgegeven. Het Paleis is nooit af; ontwerpers blijven samen bouwen aan een rijk en divers collectief visueel geheugen.Daarmee is deze ode aan het verbinden van ontwerpers belangwekkend voor iedere professional die zich met grafisch ontwerp bezighoudt.

— Het Paleis van Typografisch Metselwerk is een zorgvuldige, krachtige en feestelijke ode aan het verbinden van professionals in het vakgebied.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!