SUPERPOSITION

Exposing NYPD Surveillance with Amnesty International

1

Het project

Inside the NYPD’s Surveillance Machine is een interactieve datavisualisatie die het schokkende bereik van gezichtsherkenningstechnologie (FRT) in de stad New York blootlegt. Gebruikers kunnen een wandelroute door New York City uitstippelen en zien waar op de route je kan worden blootgesteld aan toezicht via gezichtsherkenning. FRT is controversieel vanwege het recht op privacy, gelijkheid en non-discriminatie. Superposition ontwikkelde de tool op basis van onderzoeksresultaten van Amnesty International die laten zien dat het inzetten van deze technologie voor massasurveillance racisme door de politie in de hand werkt. Verschillende kaartontwerpen stimuleren de gebruiker een mening te vormen en de wereldwijde petitie te tekenen.

2
3
4

Vakjury

Superposition maakt via design op een knappe manier de wereld achter de dikke onderzoeksrapporten van Amnesty International begrijpelijk, tastbaar en concreet. Onderzoek en vertaling leggen op een sublieme manier de valkuilen van artificiële intelligentie en herkenningssoftware bloot. Inside the NYPD’s Surveillance Machine is daarmee een bijzonder relevant project over het actuele thema surveillance. Superposition rekt de grenzen van een campagne op tot een tool die in potentie een enorme reikwijdte heeft. Het is daardoor bijna jammer dat het nu stopt bij het tekenen van een petitie. Het platform vraagt aandacht voor het probleem; de tool ontsluit heel nieuwe mogelijkheden en zou onderdeel van een antwoord kunnen zijn.

— ‘Superposition maakt met Exposing NYPD Surveillance with Amnesty International op een knappe manier de wereld achter de dikke onderzoeksrapporten van Amnesty International tastbaar en concreet’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!