1

Het project

KABRA is een hedendaagse herencollectie waar traditionele Surinaamse patronen en dessins op een vernieuwende manier zijn toegepast in een hedendaags westers silhouet. Een draagbare collectie voor iedereen en door de herkenning van de prints is het voor Surinaamse mannen een manier zich cultureel te identificeren, uiten en hun cultuur door te geven. In nauwe samenwerking met Surinaamse kunstenaars en ambachtslieden worden tradities niet alleen getoond, maar krijgen ze een nieuwe context. De collectie, de documentaire KABRA en de fashionfilm TERI vormen een samenhangend geheel waar KABRA de techniek laat zien en de film TERI het verhaal van de rijke Surinaamse cultuur.

2
3
4

Vakjury

De prints, de gelaagdheid van de ontwerpen, de documentaire; alles van KABRA ademt oprechtheid. Het vieren van ambacht, de voortzetting van tradities en culturele identificatie en expressie komen samen in een sterk verhaal en prachtige kleding. Deze collectie bevindt zich op het snijvlak van couture en ready-to-wear en kent een zorgvuldige balans tussen handwerk en draagbaarheid waardoor het de doelgroep echt kan bereiken. XHOSA laat met zijn werk zien hoe verbindend mode kan zijn en levert daarmee een broodnodige toevoeging aan het huidige landschap. 

— ‘XHOSA laat met KABRA zien hoe verbindend mode kan zijn en levert daarmee een broodnodige toevoeging aan het huidige landschap.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!