MORROW (+ HACK THE PLANET + Q42 + JONAS DEVACHT + JOEP LE BLANC)

WTFFF!?

1

Het project

Ruim honderdduizend kinderen en jongeren in Nederland krijgen jaarlijks met online seksueel misbruik te maken: van sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal) tot grooming (online kinderlokken) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte, de drempel om hulp te vragen is hoog. Vele gesprekken met jongeren maakten duidelijk dat er behoefte is aan het rauwe, onbemiddelde verhaal over online seksueel misbruik. Morrow nam deze rauwheid als basis voor het interactieve platform WTFFF!?, dóór en vóór de eerste generatie die opgroeit met social media. De verhalen zijn al scrollend over een intrigerende illustratie te ontdekken en werden ingesproken door de jongeren zelf.

2

Vakjury

WTFFF!? krijgt het voor elkaar een bijzonder moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Slachtofferhulp kiest ervoor zelf onzichtbaar te blijven, zodat het platform niet wordt ervaren als instituut. Met een beeldtaal die aansluit bij de duisterheid van het onderwerp lukt het om te boeien en binden. Verhalen die vaak verborgen blijven, worden verteld door de jongeren zelf. Het is die zorgvuldig geproduceerde authenticiteit die WTFFF!? ijzersterk maakt. Dat dit tot herkenning en erkenning leidt, blijkt uit de enorme bezoekersaantallen en lange verblijfsduur op het platform. De grootste winst is natuurlijk dat het jongeren helpt over online seksueel misbruik te praten. Daarmee raken Slachtofferhulp en Morrow de kern van design als strategie.

— ‘Slachtofferhulp en Morrow raken de kern van design als strategie door met WTFFF!? jongeren te intrigeren en te helpen het gesprek over online seksueel misbruik aan te gaan’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!