24.12.2019

De acht commissievoorzitters en juryleden van Dutch Design Awards (DDA) zijn experts binnen hun werkveld. Naast kennis over het vak, hebben ze stuk voor stuk een flinke dosis passie voor Nederlands ontwerp. In de volgende acht columns geven ze je een kijkje in het brede werkveld van het ontwerpveld en de acht DDA categorieën die zij vertegenwoordigen en jureren.

1

Design Research: Angelique Spaninks
Gaat het om onderzoek over ontwerp, onderzoek door ontwerp, onderzoek met ontwerp, of alle drie tegelijk? Aan de hand van deze vragen neemt Angelique Spaninks je in haar column mee in de categorie: Design Research.

Fashion: Liesbeth in ‘t Hout
Hoe beoordeel je mode? Waarom lijkt het altijd makkelijker om losse producten of projecten te beoordelen dan de collectie van een modeontwerper? Liesbeth In ‘t Hout neemt je aan de hand in de wondere wereld van ‘Fashion’.

Service & Systems: Bert Hagendoorn
Bij veel digital designprojecten speelt samenwerking tussen creatieve disciplines een belangrijke rol. En op dat gebied hebben Nederlandse ontwerpers een belangrijk voordeel. Bert Hagendoorn geeft je in zijn column inzicht in deze categorie.

Communication: Roosje Klap
Het is tijd om een revolutie voor ons vak te ontwerpen, met eindeloze mogelijkheden die onze disciplines verbinden, waarmee we voor de wereld en de mensheid kunnen zorgen. Je leest er alles over in de column geschreven door Roosje Klap.

 

2
3

Product: Joost Alferink
Naast het jaarlijkse feest van er- en herkenning is de doelstelling van Dutch Design Awards (DDA) genuanceerder; wat gebeurt er binnen het vakgebied (trends), wat is de aansluiting bij het maatschappelijke debat, hoe krijgt je het grotere publiek betrokken bij wat wij zelf zo belangrijk vinden; goede (product)oplossingen voor de samenleving? Joost Alferink vertelt je er alles over in zijn column.

Young Designer: Saskia van Stein
Geen dag gaat voorbij of we worden geconfronteerd met beelden van een falend systeem. Op ecologisch-, humanitair- en economisch vlak zien we de uitkomst van diverse soorten scheefgroei. De wereld om ons heen is altijd het podium en het decor van ons handelen geweest, maar zijn wij, de acteurs op dit wereldtoneel, de scène ontgroeid? Wij lijken onze verbondenheid met het evolutionaire niet meer te (willen) ervaren. Saskia van Stein neemt deze belangrijke vraagstukken onder de loep in de door haar geschreven column.

Habitat: JaapJan Berg
JaapJan Berg: ‘Tijdens de recente uitreiking van Dutch Design Awards vroeg iemand mij naar de betekenis van ‘Habitat’. Mijn antwoord was even kort als onbevredigend, vonden zowel de vragensteller als ik: ‘Eigenlijk alles’. Lees er meer over in zijn column.

Best Commissioning: Pieter Aarts
Hoe gaan we om met de oprukkende digitalisering, de opmars van ‘fake news’ en de behoefte aan objectieve nieuwsgaring? In de column over design voor organisaties lees je deze en nog meer prangende vragen Pieter Aarts.

4

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!