12.06.2019

De winnaars van Dutch Design Awards 2019 geven vorm en inhoud aan de filosofie ‘minder, maar beter’. Ze kenmerken zich door een pure werkwijze, onderzoeken systemen en ontwikkelen naast een nieuwe ontwerpesthetiek ook hun eigen tools.

1
2

Op woensdagavond 12 juni zijn tijdens een besloten, feestelijke Award Night de winnaars bekendgemaakt van Dutch Design Awards 2019 en werd tevens de BNO Piet Zwart Prijs uitgereikt. Het werk van alle genomineerden en winnaars is te zien tijdens de overzichtstentoonstelling op Dutch Design Week in Eindhoven (19-27 oktober 2019), waar het publiek ook kan stemmen voor de DDA Public Award 2019.

DE WINNAARS VAN DUTCH DESIGN AWARDS 2019 ZIJN:

PRODUCT
GISPEN SETT CE I GISPEN

FASHION
DE RRUSIE SUIT I BONNE REIJN

HABITAT
LOCHAL I CIVIC ARCHITECTS,
BRAAKSMA & ROOS ARCHITECTENBUREAU,
INSIDE OUTSIDE / PETRA BLAISSE, MECANOO

COMMUNICATION  
OPENRNDR I RNDR

DESIGN RESEARCH
RE-SOURCE I RE-SOURCE

SERVICE & SYSTEMS
BMX I CLEVER°FRANKE

BEST COMMISSIONING
PUCCINIMETHODE | GEMEENTE AMSTERDAM

YOUNG DESIGNER
SIMONE POST

Lees de juryrapporten hier.

 

WINNAAR VAN DE BNO PIET ZWART PRIJS IS:

FRANS BEVERS

Lees het juryrapport hier.

 

DDA x KEEP AN EYE FOUNDATION
Afgelopen jaar is DDA een meerjarige samenwerking aangegaan met de Keep an Eye Foundation. De Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten. De Foundation en DDA zijn beiden van mening dat financiële ruggensteun het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. De samenwerking maakt het dit jaar daarom opnieuw mogelijk om de Young Designer te ondersteunen. Winnaar Simone Post ontving van Keep an Eye Foundation een Keep an Eye Young Designer Grant van 12.000,- euro, de twee genomineerden Amber Jae Slooten en Ninamounah ieder 9.000,- euro.

COMMISSIES
In totaal 36 commissieleden maakten voor de drie nominaties per categorie een keuze uit alle ingezonden en gescoute projecten. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria: impact, onderscheidend vermogen, zeggingskracht en productiewijze, en enkele categoriespecifieke criteria. De acht commissievoorzitters vormden samen, onder leiding van juryvoorzitter Ine Frings, de jury die de uiteindelijke winnaars koos. Dit zijn de designexperts die dit jaar de commissies en jury vormden: Carolien Ligtenberg, Cees van der Veeken, Daniel Sytsma, Danielle Arets, Evelien Reich, Georgette Koning, Hendrik-Jan Grievink, Henk Haaima, Ingeborg van Lieshout, Iris Ruisch, Jeroen Junte, Jeroen van Mastrigt, Jop Japenga, Karin van den Brandt, Liza Enebeis, Lonny van Ryswyck, Luuk Ros, Mark van Iterson, Marnix van der Meer, Michel van Schie, Milou van Rossum, Rachid Naas, Remco van Bladel, Rita van Hattum, Roel Stavorinus, Shay Raviv, Tamar Shafrir en Vanessa van Dam. De commissievoorzitters zijn: Angelique Spaninks, Bert Hagendoorn, JaapJan Berg, Joost Alferink, Liesbeth In ’t Hout, Pieter Aarts, Roosje Klap en Saskia van Stein.

DUTCH DESIGN AWARDS
Dutch Design Awards (DDA) is al jaren toonaangevend in de duiding van excellent Nederlands ontwerp. DDA blikt niet alleen vooruit, maar ook terug: naar onze ontwerptradities en de grote impact die de Nederlandse ontwerpmentaliteit in de wereld heeft. Dutch design is inmiddels een wereldwijd begrip en misschien zelfs ook een stijlfiguur. Het doel van de organisatie is breder dan het beste design belonen: DDA wil dat het gesprek over Nederlands ontwerp gaande blijft. Met veel openheid en nieuwsgierigheid faciliteert ze daarom uitwisseling tussen ontwerpers en curatoren, publiek en professionals. Om zo de wezenlijke impact van design op de samenleving te blijven benadrukken en bij te dragen aan de ontwikkeling van het vak.

DUTCH DESIGN FOUNDATION
Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform. DDF organiseert Dutch Design Week, World Design Embassies en Dutch Design Awards en is tot ver buiten Nederland actief. Aan de hand van debatten, lezingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten het hele jaar door biedt DDF een platform voor de beste en meest veelbelovende designers, om hen te helpen hun ideeën en werk te verspreiden.

BNO PIET ZWART PRIJS
De BNO Piet Zwart Prijs is een buitengewone onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Daarbij kan het vanaf 2015 gaan om alle designdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!